• Hjem
  • Kvalitet & Miljø

 

Sertifiseringer

Bjørk Studio har valgt å bruke europeiske samarbeidspartnere, og TENCEL™ Lyocell i sine produkter for at produksjonen skal ha minst mulig påvirkning på vårt miljø. Lenzing i Østerrike, som produserer TENCEL™ Lyocell tar miljø på alvor og har en rekke sertifieringer og priser på sine kvaliteter. Her kan du lese litt om hva de står for.

TENCEL™ Lyocell har EU-Ecolabel (Blomsten) som er det offisielle europeiske miljømerket. EUs Ecolabel er tilsvarende miljømerke som Svanemerket. Produsentene må dokumentere at produktene tilfredsstiller en rekke strenge helse- og miljøkrav.

Fibre fra 100 % TENCEL™ Lyocell er sertifisert av DIN CERTCO som komposterbare produkter.

Tencel-fiberen har blitt sertifisert som 100 % biobasert av US Department of Agriculture (USDA). Et 100 % biobasert produkt er laget av naturlige, levende kilder som er fornybare og de har en minimal eller nøytral effekt på miljøet.

TENCEL™ Lyocell har «OK compost HOME» sertifisering fra Vinçotte. Belgiske Vinçotte undersøker og godkjenner produkter som kan komposteres både hjemme og industrielt.

Det nye ECOCERT standard ERTS – Økologisk & resirkulerbare tekstil standard – står for miljøvennlige produksjonsprosesser og høy sosial standard. Tencel-fibre med ECOCERT logo oppfyller de strengeste krav til råvare, produksjonsprosess, distribusjon og salg gjennom hele produktets livssyklus.

OEKO-TEX sikrer at klesplaggene ikke inneholder noen farlige emner for mennesker eller naturen. Øko-Tex standard 100 er et internasjonalt anerkjent test- og sertifiseringssystem for tekstiler. Testkriterier er standardisert verden over og inkluderer tester for ph-verdier, formaldehyd, sprøytemiddel, tungmetaller og allergifremkallende fargestoffer. Bare når det er bevist at et klesplagg ikke inneholder noen av disse emner innvilger Øko-tex godkjenning.

FSC Forest Stewardship Council er et internasjonalt og uavhengig samarbeidsforum som sertifiserer bærekraftig skogbruk. FSC handler både om biologisk mangfold, bærekraft og sosiale aspekter.

PEFC er verdens største system for sertifisering av bærekraftig skogbruk og produkter fra bærekraftig skogbruk.

 

Om kvalitetene

TENCEL™ Lyocell er den ultimate fiberen for sport og avslapning. Den suger fukt 50 ganger bedre enn bomull og er mykere en silke. Egenskapene hindrer bakterievekst og demper lukt.

TENCEL™ Lyocell er en botanisk fiber og 100% nedbrytbar. TENCEL™ Lyocell fra Lenzing Fibers i Østerrike utvinnes fra naturlig tremasse. Tremassen kommer kun fra kontollerte skoger som dyrkes i 10 års sykluser. Produksjonsprosessen er skånsom mot miljøet og så mye som mulig gjenbrukes. Det er grunnen til at TENCEL™ Lyocell har fått "the European Award for the Environment" av EU.

 

 

ULL i Bjørks klær har ikke gjennomgått en super-washbehandling dvs. den har ikke gjennomgått en kjemisk behandling som dekker tråden med plast. Selv om ullklær ofte står merket med f.eks. 100 % Merinoull, så kan det være at tråden er plastbelagt. Dette gjør at den kan vaskes på høyere temperaturer, men også at den frigjør mikroplast. Tykkelsen på fiberen avgjør hvor mye den klør, og kløgrensen er satt til 27 micron. Jo tynnere fiber, jo mindre klør det. Ulla i Bjørks klær er 19,5 micron og er langt under kløgrensen. I tillegg er Bjørk Studios kvaliteter behandlet med enzymer, som gjør den mykere.

Enkelte vil oppleve at ull klør uansett, spesielt hvis man har veldig tørr hud. Det kan også være hormonelle årsaker. Noen hevder at ull mot huden er sunt, fordi den transporterer fukt og holder den myk, og at kløe øker blodsirkulasjonen og stimulerer nervesystemet. Men om du ikke klarer å ha ull direkte mot huden, så kan vi anbefale tynne trøyer og shortser i Tencel som innerste lag. Tencel er silkemyk, suger fukt og hindrer bakterievekst.

Ullen er mulesing-fri. Det betyr at sauen ikke har gjennomgått en kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti for at huden skal bli rynkefri. Grunnen til denne praksisen, som blir foretatt uten bedøvelse og er veldig smertefull, er at ikke urin og avføring skal lage rå lommer i valkene som fluene legger egg i. Mulesing har vært en vanlig praksis i Australia, for å bekjempe angrep av sau-flue-parasitten Lucilia cuprina som forårsaker sykdommen myiasis. Metoden brukes hovedsakelig på Merino-sauer.